Mijn Luchtgeweren

De verschillende soorten (lucht)wapens die ik heb geschoten:

Hieronder een aantal foto’s van oude wapens, deze wapens zie je (nagenoeg) niet meer op grote wedstrijden. Onder de oude wapens vind u een aantal moderne wapens waar ik mee heb geschoten.

Feinwerkbau 300S
Feinwerkbau 300S

Dit is het eerste wapen waar ik mee heb leren schieten. Toen ik begon met schieten hadden we van dit type 2 verenigingswapens. Al snel bleek dat dit verre van ideaal was en heb ik met een beetje “subsidie” van mijn ouders een eigen wapen gekocht: de Feinwerkbau C60 (zie iets verder hieronder).

Feinwerkbau 603 - Zijspanwapen met compressiekamer
Feinwerkbau 603 – Zijspanwapen met compressiekamer

Dit type wapens heb ik compleet overgeslagen, ik ben meteen overgestapt op een CO2 wapen (Feinwerkbau C60), ik kon dit wapen relatief goedkoop overkopen van iemand op onze vereniging.

Feinwerkbau C62 - CO2 Luchtgeweer
Feinwerkbau C62 – CO2 Luchtgeweer

Feinwerkbau C62 – nagenoeg identiek aan de FWB C60 die ik heb. Dit was mijn eerste eigen geweer. Hiermee heb ik de landelijke jeugdfinale mee gewonnen en hiermee ben ik begonnen met vrijhand te schieten. Toen ik echter in het Nederlands team kwam en munitie ging testen bleek dat dit wapen niet nauwkeurig genoeg was om op het hoogste niveau te kunnen meedraaien. De firma waar ik kogels was testen had nog een moderner geweer staan: de Feinwerkbau P70. Op dat moment het topmodel; nagenoeg de hele wereldtop schoot daarmee.

Feinwerkbau P70
Feinwerkbau P70

Met dit wapen ben ik mijn internationale carrière begonnen. Op het moment dat ik dat wapen kocht schoten nagenoeg alle topschutters hiermee. Na zo’n 1,5 jaar hiermee geschoten te hebben kwamen de eerste fabrikanten met een aluminium kolf. Doordat aluminium een stuk sterker is dan hout was het ineens mogelijk om andere vormen te maken in de kolf, waardoor er meer instel-mogelijkheden ontstonden. Deze instelmogelijkheden leken mij een grote verbetering en ik besloot dan ook om over te stappen op een nieuwe generatie wapens. De keus was gevallen op een ‘Walther LG300’.

Walther LG300xt
Walther LG300xt

Met de Walther LG300 heb ik een aantal jaren succesvol geschoten. Na het EK in Hongarije vond ik het tijd worden om het wapen te verwisselen voor een nieuwe. Er was inmiddels door de fabrikanten doorontwikkeld, al was dit amper zichtbaar aan de buitenkant van het wapen. Maar de onderdelen die vaak kapot gingen werden vervangen door betere onderdelen en ook werden kleine technische verbeteringen doorgevoerd. Nu stond ik voor de keuze om een nieuw wapen te proberen, de firma Walther had zijn LG300 verbeterd (technisch, van binnen) en dat is de Walther LG300xt geworden, overigens is de techniek van dit wapen nu nog steeds terug te vinden in de modellen van Walther. De firma Feinwerkbau en Anschütz hadden een geheel nieuw model wapen ontwikkeld.

Ik heb er toen voor gekozen om een compleet ander wapen uit te proberen en de keuze is dan ook gevallen op de Feinwerkbau 700:

Feinwerkbau 700
Feinwerkbau 700

Al snel kwam ik erachter dat deze kolf zo verschillend was in vergelijking met de Walther die ik had gehad, dat ik na zo’n halfjaar, op mede aandringen van de firma Walther, besloot toch maar de nieuwe Walther LG300xt te testen. Op datzelfde moment kwam Walther met een nieuw wapen: de ‘Walther Carbontec’, ik heb toen de firma Walther gevraagd om dit wapen naar mij te sturen, echter duurde dit nog een tijdje omdat er leveringsproblemen waren met de carbon kolf, in de tussentijd mocht ik gebruik blijven maken van de LG300xt. Uiteindelijk heb ik ongeveer 1,5 jaar nog met de LG300xt geschoten. En toen kwam de Carbontec dan eindelijk.

Walther Carbontec
Walther Carbontec

Ook van dit wapen heb ik niet heel erg lang plezier gehad. Het wilde maar niet lukken met dit wapen. Na een jaar heb ik dan ook de knoop doorgehakt en besloten om dit wapen te verkopen en een ander wapen te kopen. Doordat ik met mijn kleinkalibergeweer erg goed staand schoot, viel de keuze op de ‘Anschütz 9003 Premium s2’ omdat deze kolf het meest lijkt op de ‘Grunig & Elmiger’ kolf die ik onder mijn kleinkalibergeweer heb.

Anschütz 9003s2
Anschütz 9003s2

 

Anschütz 9003s2 Precise
Anschütz 9003s2 Precise

Met dit wapen ben ik erg succesvol geweest. Onder andere mijn 5e plaats in 2012 bij de Olympische Spelen in Londen heb ik met dit wapen behaald. Na vele jaren met dit wapen vol tevredenheid te hebben geschoten, begon dit wapen ouder te worden en wilde ik graag een tweede wapen als reserve hebben. Er werd door de firma Anschütz een wapen voor mij geselecteerd bij de fabriek en ik besloot om de nieuwe gefreesde “Precise” kolf te gaan testen. December 2013 was het dan zover, het wapen werd geleverd. Jammer genoeg bleek midden in het seizoen dat ik toch minder goed met deze kolf bleek te schieten dan gepland. Vlak voor de wereldkampioenschappen in 2014 ben ik terug gewisseld naar mijn ‘oude’ Anschütz 9003s2.

Eind 2014 ben ik nog één keer gewisseld van wapen. De firma Walther had een wapen met een elektronische trekker op de markt gebracht. Dit in combinatie met de veel geschoten ‘Anatomic’ kolf zou wel eens de combinatie kunnen zijn waar ik op heb gewacht. Aangezien ik verschillende jaren met Walther heb geschoten zou het niet heel erg lang wennen hoeven te zijn met dit nieuwe wapen. En inderdaad bevalt dit wapen tot nu toe erg goed.

Walther LG400e Anatomic - Tijdens Intershoot 2015
Walther LG400e Anatomic – Tijdens Intershoot 2015

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *